недеља, 19. јануар 2014.

Obrnuti dekupaž

Malo smešno zvuči "obrnuti" dekupaž, zar ne? :-D

U poslednje vreme, ova tehnika je postigla veliku popularnost, pa moramo malo i o tome:

Radi se o tehnici, koja je tako nazvana, jer se dekupaž radi - s donje (naopake) strane staklenog predmeta, najčešće tanjira. Pošto će, prilikom rada ovom tehnikom, sve što je, kod krajnjeg proizvoda - vidljivo biti obrnuto od klasičnog dekupaža, nazvali smo ga "obrnuti". 

U principu - sve se radi na isti način, samo različitim redosledom. Recimo: Kod dekupažiranja drvenog predmeta, prvo biste naneli belu boju, pa zalepili motiv, dok se kod "obrnutog" dekupaža prvo nanosi motiv - licem okrenut na dole, pa onda bela boja. Ovo je najjednostavniji primer.

No, naravno, koristi se i krakel i senčenje i stenciling i razni drugi "začini" za dekupaž, pa kada planirate da radite ovaj - obrnuti dekupaž, potrebna je malo jača koncentracija, nego za običan. 

Zato je važno da prvo sednete, poredjate sve što treba ispred sebe, a onda kad pripremite motive i otprilike smislite šta želite, poredjajte šta planirate na tanjir, odozgo, pa si skicirajte na neki papir, kojim redom to treba da ide. U početku radite tako, a kasnije će vam se svest navići na "obrnuto" razmišljanje i - neće biti problema :-D

Ovakvi tanjiri se mogu normalno koristiti, nisu opasni po zdravlje, u njima možete držati nešto prehrambeno - jer je gornja strana koju koristite - staklo, bez ikakvih boja i aditiva.

No, zabranjeno je prati ovakav rad u mašini za pranje sudova. Dovoljno je oprati mu gornju stranu mlakom vodom i deterdžentom, koji se ispere laganim mlazom opet mlake vode. Mašina i vrela voda, kao i mehaničko trljanje donje strane ovog umetničkog dela - uništiće dekoraciju.

Nekoliko primera "obrnutog" dekupaža na staklu:

Ovaj tanjir radjen je tehnikom obrnutog dekupaža na staklu, a motiv je na rižinom papiru. Boje su akrilne na vodenoj bazi, korišćena je roze i zelena boja, dok je bela boja korišćena kao pozadina.


Sledeći tanjir radjen je jednostavnijom tehnikom:
Tanjir okrenut naopako, pa je premazan lepkom za dekupaž celom površinom. Nakon sušenja, stavljen je motiv salvete (u ovom slučaju četvrtina) - licem na dole, a onda je preko motiva stavljen peki-papir. Peglom sam zalepila motiv, pažljivo, temperatura podešena na nešto slabije i - pritiskajući lagano više puta sa svih strana, preko peki-papira. Posle sam sve prešla ponovo lakom, a kad se osušilo - belom akrilnom bojom.
Ovo zadnje je iz razloga što su salvete na staklu prilično providne, pa je potrebno staviti pozadinu svetliju, radi isticanja motiva.



 Ovde nisam želela da dodajem boje, okvire, šablone, jer je salveta sama po sebi, dosta šarena.

Toliko za sad, biće još reči o ovoj temi, kada dodje vreme za to. 

Staklo koje koristim u izradi ovih tanjira, može se nabaviti u Prokuplju (dostavljaju i van grada, naravno), u Staklu Popović - koga možete kontaktirati preko Facebook-a, klikom na ovaj link:

1 коментар:

  1. Genijalno. Naslov me zaintrigirao, mislim se, što je naopako? Sad mi je jasno, a i dosta je praktično, jer se pijati mogu uredno upotrebljavati bez da se uništi rad.

    ОдговориИзбриши

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *